Hamlet - Hamlet - GÖFME- Gödöllő - 2018

GÖFME- Gödöllő
A Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete 1999-ben mutatta be a Hamlet című rockoperát, melyet 35 alkalommal játszottak az ország 15 városában, 2000-ben a zenei anyag kereskedelmi forgalomban is megjelent.
Egy évtized alatt felnőtt egy új generáció, akik számára újdonságot jelentett a klasszikus dráma zenés feldolgozása, így az Egyesület 2008-ban felújította az előadást. Azóta megint eltelt egy évtized, és az Egyesület megalakulásának 20. évfordulóján, 2018-ban ismét műsorra tűzi a rockoperát. Az alkotók a nagy, látványos tömegjelenetek helyett őszinte, érzelemdús játékkal kötik le a nézők figyelmét, Shakespeare klasszikus drámájából azokat a részeket emelték ki, amelyekről őszintén tudnak saját véleményt formálni a dráma eszmeiségét, hangulatát megőrizve. Megtartják mindazt a fiatalos lendületet, odaadást, szívből jövő játékot, mely révén a rockopera sikert aratott, viszont az elmúlt évek tapasztalatai is beépülnek az előadásba. Így változik a rendezés, a hangszerelés, egy új dal és két új szerep teszi teljesebbé a zenés drámát.
Az előadást bátran lehet totális színháznak nevezni, hiszen a 14 tagú zenekarral élőben megszólaló dalok mellett próza, tánc, mozgásszínház, videotechnika teszi teljessé az élményt.
Az alkotók a korábbi előadás erősségeinek megőrzésével, új színekkel, dalokkal, némi humorral, pergőbb rendezéssel emlékezetes estét kívánnak szerezni mindazoknak, akik már ismerik a rockoperát, illetve azoknak is, akik még nem látták.
“A darabban minden érzelmi megnyilvánulás benne foglaltatott, a szinte könnyekig megható jelenetektől a kétségbeesésig, a dühkitöréstől a tépelődésig. Egyetlen percre sem mondható, hogy fölöslegesen, csupán töltelékként került színre, a két felvonást úgy állították össze, hogy annak számára is egyértelmű legyen a cselekmény, aki soha nem olvasta a történetet.... Vérbeli rockopera, amelyben sír a gitár, improvizál a muzsikus, dübörög a dob, ugyanakkor szimfonikus zenekarra is hangszerelték...”

Szerzők: LENCSÉS-HORVÁTH