West Side Story - Tony - Szegedi Nemzeti Színház - 2012

Juronics Tamás a drámai és az operatagozat, a balett és a szimfonikusok közreműködésével, Kentaur díszletében állította színpadra a West Side Storyt.
A musicalszínház egyik alapkövének tartják Leonard Bernstein 1957-es West Side Storyját, amely Shakespeare

Rómeó és Júliája nyomán született. A drámairodalom legnépszerűbb szerelmi történetét helyezte át a szövegkönyvet jegyző Arthur Laurents és a dalszövegeket író Stephen Sondheim New York West Side negyedébe: az 1950-es évek közepén két egymással rivalizáló banda szeretné megszerezni a környék feletti egyeduralmat. Az amerikai kamaszok csapata, a Jetek, és a Puerto Rico-i emigráns fiatalok, a Cápák közötti feszültség a végsőkig fokozódik; mindennaposak az utcai összetűzések, és kitörni készül a bandaháború. Közben az ellentétes táborból egy fiú és egy lány egymásba szeret. A darab a Broadway történetének egyik legnagyobb sikerét hozta, seregnyi díjat besöpört és 732 előadásig jutott az eredeti produkció. 1961-ben Jerome Robbins és Robert Wise rendezésében Natalie Wood, Richard Beymer és George Chakiris főszereplésével filmet is forgattak belőle, amely tíz Oscar-díjat söpört be.

A szegedi színház elsősorban a műfaj klasszikussá vált darabjait tűzi műsorra – hangsúlyozta Gyüdi Sándor. A főigazgató úgy fogalmazott: a West Side Storyt komplexitása miatt is érdemes volt elővenni; nemigen van még egy vidéki teátrum az országban, amelyik ilyen minőségben képes lenne kiállítani. A rendező-koreográfus,

Juronics Tamás egyesítette a produkcióban a helyi erőket: a drámai és az operatagozat tagjai, a Szegedi Kortárs Balett és a színházi kar táncosai egyaránt színpadra lépnek. Juronics azt mondta: ő a garancia arra, hogy a táncvonal, a koreográfia is erős az előadásban – nemcsak a táncosok, a színészek is komoly táncfeladatot kaptak.

A teátrum Kossuth-díjas művészeti igazgatója örömmel dolgozott együtt a lelkes fiatalokkal, akiket több száz jelentkező meghallgatása után választott ki a főbb szerepekre. A ma esti bemutatón Mariát Kiss Diána Magdolna alakítja, aki a HOPPart Társulatból érkezett. Tony szerepében az X-faktor tehetségkutató első szériájában feltűnt, azóta már a Budapesti Operettszínházban játszó Kádár Szabolcso Jánost láthatja a közönség. Anita a szintén vendégművész Sári Éva, Riff Poroszlay Kristóf, Graziella Fekete Mercédesz, Bernardo Rédei Roland, Rosalia Csorba Kata, Consuelo Horák Renáta lesz. Doc szerepére sikerült megnyerni a Nemzet Színészét, Király Leventét, aki nem először játssza a figurát.


Juronics Tamás azt is hangsúlyozta: bár elismeri a szerző vezényletével készült leghíresebb hangfelvételen a két főszerepet éneklő Kiri Te Kanawa és José Carreras művészetét is, az a lemez közelebb állt az operához. Ebben a produkcióban nem az operai jellegű megszólaltatás híve; hitelesebbnek, emberközelibbnek tartja, ha a musicalstílushoz közelít az éneklés. A díszletet és a jelmezeket is jegyző Kentaurral arra törekedtek, hogy a filmváltozatra emlékeztessen az előadás látvány-, szín- és mozgásvilága. A mai premieren Koczka Ferenc karmester vezényli a szimfonikusokat.


Szerző:  Leonard Bernstein- Stephen Sondheim